DEN BEZ PALMOVÉHO OLEJE

Den bez palmového oleje připadá na 1. února. Proč je palmový olej špatný a proč bychom se mu měli co nejvíce vyhýbat?
DEN BEZ PALMOVÉHO OLEJE

Olejnice guinejská je rostlina, ze které se palmový olej získává. Kvůli ní vypalujeme pralesy, tím znečišťujeme ovzduší a připravujeme mnohá zvířata o jejich přirozené prostředí. V důsledku ztráty prostředí, i potravních řetězců, vymírají vzácné druhy živočichů. Mezi nejohroženější druhy patří například levhart obláčkový, tygr sumaterský, nosorožec sumaterský a úplně nejznámějším je orangutan bornejský. Palmový olej je sice levný pro nás, ale platíme za něj přírodou. Navíc je jeho nadměrná konzumace pro naše zdraví škodlivá. Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, kterým bychom se měli v jídelníčku vyhýbat, ucpávají totiž cévy, což může vést k infarktu nebo ke kornatění tepen. Ano, my ničíme, my vypalujeme, protože my ho kupujeme a tím vše toto podporujeme!

Tento den si každoročně připomínáme i na našem gymnáziu. Pořádáme tradiční pečení bez palmového oleje ve formě soutěže. Celá akce probíhá vždy pod záštitou Ekoklubu GCH. V letošním roce se jednalo o pečení rolád. Do konce ledna bylo třeba zaslat do soutěže recept chystané dobroty. 1. února ráno každý účastník svou soutěžní roládu donesl. Letos se soutěže zúčastnilo 27 studentů a celkem bylo vybráno 23 vzorků rolád. Jedna z rolád byla speciální, jelikož nebyla sladká, ale masová. O velké přestávce se konalo hodnocení. Tým studentek ze 4. A se chopil krájení a podávání vzorků porotcům. V porotě usedli dva studenti ze 4. A, dva učitelé a pan ředitel Mgr. Vladislav Smejkal. Rolády byly hodnoceny nejen podle chuti, ale i podle vzhledu. Porotci neměli lehké rozhodování, protože všechny vzorky byly skvělé! Přesto na konci přestávky bylo rozhodnuto. První místo získala Lehká roláda od Štěpána Vodičky z kvarty. Masová roláda od Natky Krédlové ze sexty všem také velmi chutnala, a proto získala zvláštní cenu!

Vítězná roláda bez palmového oleje

Následující den se o velké přestávce konala ochutnávka všech rolád, kdy jako vstupné sloužil výrobek bez palmového oleje, nebo alespoň jeho obal, a to proto, aby se studenti zajímali o to, ve kterých potravinách se palmový olej nachází a ve kterých nikoliv. Před třídou byl umístěn plakát, na kterém byla otázka: „Proč nesouhlasím s používáním palmového oleje?“. Odpovědi byly různé: „MÁM RÁDA ŽIVOT…VŠUDE NA SVĚTĚ!“ nebo „MILUJU ORANGUTANY“ nebo třeba: „PROTOŽE JE ŠPATNEJ!“. Účastníci soutěže získali drobné ceny, všichni si moc pochutnali a Ekoklub již vymýšlí, co budeme péct příští rok? Akce jistě mnohé inspirovala k tomu, aby si doma raději něco dobrého upekli a zbytečně nekupovali sladkosti s palmovým olejem. A to bylo přeci cílem, nebo ne?

Zde najdete recepty na všechny soutěžní dobroty

Ludmila Bencová, 4.A

 

tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Certifikáty

Držitel Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost
Ekoškola
Světová škola
Fairtradová škola
Erasmus
Učíme se ze života pro život 2
Studentská firma
Doučování
Projekt SYPO
Učíme se ze života pro život
The Quarry Life Award
Next Generation EU
Národní plán obnovy
Gymnázium Chotěboř - rozvíjíme se III
Webové stránky vytvořila společnost just4web.cz s.r.o. (J4W-RS v7.0)