Den Evropy na Gymnáziu Chotěboř

Studenti Gymnázia Chotěboř si 17. 5. připomínali Den Evropy. Co vlastně tento slavíme? Den Evropy je připomínán po celé Evropě a je spojen se spoustou zajímavých akcí v mnoha zemích.
Den Evropy na Gymnáziu Chotěboř

Právě 1. května 2024 bylo 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie a tento významný den se slavil i na našem gymnáziu. Akci pořádali studenti semináře společenských věd septimy a 3. A společně s Euroklubem a Chotěbořskou skupinou Amnesty International.

Nejprve pořadatelé uvedli celou akci a zmínili základní informace o tomto dni. Poté všechny poprosili, aby si stoupli a spustila se evropská hymna, Óda na radost, založená na závěrečné větě Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena.

Den Evropy byl veden jako soutěž pro studenty primy až kvarty a na začátku si každá třída připravila krátkou hereckou scénku podle vybrané země patřící do EU. Začínala kvarta s Portugalskem, která skvěle propagovala portugalský fotbal a víno. Jiným způsobem úkol pojala tercie, která své téma Rakousko pojala jako zábavný výlet strojem času do rakouské historie. U sekundy bylo mnoho typických finských zvyklostí, např. velmi úsměvná slečna, která hrála finskou vodku. Nejmladší prima připravila návštěvu nejznámějších italských památek. Porotci všechny herecké výkony bedlivě zvážili (někteří se je však snažili uplatit) a rozhodli, že nejlepší scénku měla prima se svou výborně zpracovanou Itálií. Byly uděleny také speciální ceny za nejlepší herecké výkony pro hrstku žáků.

Po vyhlášení scének se studenti rozdělili do deseti týmů sestavených ze studentů různých tříd a vypravili se získávat body na venkovní i vnitřní stanoviště. Počasí jim příliš nepřálo, avšak nikdo se nenechal odradit! Venkovní stanoviště byla u stadionu, kde již na týmy čekal zátěžový test a hádání vlajek, následovalo poznávání ryb v geoparku. Ve velké tělocvičně byla připravena překážková dráha, kde studenti museli kopat na bránu či házet na koš, u skříněk probíhala velmi náročná pantomima a v Euroklubu byl připraven vědomostní test na Švédsko. Studenti se plynule střídali na stanovištích nejrůznějšího typu a nakonec přišlo vyhlášení, na něž všichni bedlivě čekali. Na 1. místě se umístila sekunda se 39 body, 2. místo patřilo společně primě a tercii se 37 body a na 3. místě skončila kvarta s 27 body.

Na naší škole byl Den Evropy pojat především jako zábavná akce pro žáky. Dozvěděli se něco nového, avšak bylo v tom i mnohem víc. S Evropskou unií je spojeno mnoho historie a měli bychom si vážit 27 zemí, které se snaží zlepšit život lidem v Evropě i mimo ni.

Markéta Fikarová, 2. A

 

tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Certifikáty

Držitel Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost
Ekoškola
Světová škola
Fairtradová škola
Erasmus
Učíme se ze života pro život 2
Studentská firma
Doučování
Projekt SYPO
Učíme se ze života pro život
The Quarry Life Award
Next Generation EU
Národní plán obnovy
Gymnázium Chotěboř - rozvíjíme se III
Webové stránky vytvořila společnost just4web.cz s.r.o. (J4W-RS v7.0)