Probojovali jsme se do národního kola soutěže Lidice pro 21. století

Památník Lidice společně s Ústavem pro studium totalitních režimů Praha a Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy vyhlásil letos již 18. ročník vědomostní soutěže Lidice pro 21. století. Naše škola se přihlásila potřetí. Měli jsme zástupce v obou kategoriích, v kategorii do 15 let soutěžilo 15 žáků, v kategorii od 15 do 19 let 4 studenti, což je o něco méně než v loňském roce.

Všichni soutěžící museli v prvním kole vyplnit vědomostní test, týkající se druhé světové války, nacismu, holocaustu, odkazu Lidic, a napsat esej na zadané téma. Naši žáci si nejčastěji vybírali témata Jaký příběh skrývají dějiny mého kraje? a Co válka lidem vzala, co válka lidem dala? Pouze dvacet jedna nejúspěšnějších soutěžících z každé kategorie postoupilo do finálového kola, kde je opět čeká vědomostní test.

V první kategorii z našich soutěžících postoupili do národního finále Marek Juliš z tercie, Martin Dostál, Tereza Křivská a Kateřina Lukešová ze sekundy. Jedná se o velký úspěch, protože soutěže se letos zúčastnilo 2 300 žáků a studentů z českých, slovenských a polských škol. Marek Juliš se navíc letos probojoval do finále už podruhé, poprvé se mu to povedlo v loňském školním roce.

V druhé kategorii z naší školy do finále nepostoupil nikdo.

Všem studentům srdečně blahopřejeme, děkujeme jim za vzornou reprezentaci naší školy a v národním kole jim přejeme hodně úspěchů. Děkujeme všem, kteří se soutěže zúčastnili, protože i jejich práce byly velmi zajímavé a mnohdy originální. Velmi nás těší zájem našich studentů o moderní dějiny.

 Mgr. Ivona Pavlíčková a Mgr. Lucie Dostálková

tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Certifikáty

Držitel Ceny hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost
Ekoškola
Světová škola
Fairtradová škola
Erasmus
Učíme se ze života pro život 2
Studentská firma
Doučování
Projekt SYPO
Učíme se ze života pro život
The Quarry Life Award
Next Generation EU
Národní plán obnovy
Gymnázium Chotěboř - rozvíjíme se III
Webové stránky vytvořila společnost just4web.cz s.r.o. (J4W-RS v7.0)